Operatia de marire a sanilor


1. Care sunt cele mai performante implante mamare?

Operatia de augumentare, de marire a sanilor este una din cele mai frecvente operatii din chirurgia estetica, atat la noi in tara, cat si in intreaga lume. Implantele mamare se fac cu ser fiziologic, cu gel coeziv, cu silicon, sau cu hidrogen. Cele mai performante implante sunt considerate cele cu gel coeziv. Gelul coeziv este un silicon tratat, astfel incat, sa nu permita scurgerea in cazul ruperii. Daca implantul este facut cu ser fiziologic la rupere serul fiziologic curge, sanul se dezumfla si trebuie intervenit chirurgical pentru a schimba implantul. Solutia a fost adusa de aceste implante cu gel coeziv.


2. Unde poate fi localizata incizia pentru introducerea implantului mamar?

In functie de locul prin care se introduce implantul operatia se poate face prin mai multe aborduri. Astfel implantul poate fi introdus prin santul submamar, daca acesta exista, se poate defini un sant submamar daca nu exista, sau se poate face o incizie periareolar. Cea mai des utilizata, este incizia submamara, in santul submamar. Aceasta procedura permite medicului vizualizarea cea mai corecta si implicit cea mai buna hemostaza intra operatorie, deci scade la minim riscul la care este supusa pacienta. In cazul unui san care nu mai are areola si mamelonul la nivelul la care ar trebui sa fie, deci este vorba despre o ptoza(cadere), se poate interveni si periareolar, cu trecere prin glanda mamara. Pentru o femeie care a nascut, care a alaptat acest lucru nu reprezinta o problema, dar pentru o femeie care isi doreste o sarcina, si care ar urma sa alapteze este foarte important ca implanturile sa nu anuleze aceasta functie. Implantul pus la o varsta timpurie nu contraindica sarcina sau alaptatul.


3. Unde poate fi pozitionat implantul mamar?

Implantul se fixeaza fie sub glanda mamara, fie sub musculatura pectorala. Un implant pus sub musculatura pectorala isi pastreaza o forma mult mai buna in urmatorii 20 de ani. Aceasta localizare permite ascensionarea glandei fara a umbla la implant si totodata permite vizualizarea inciziei, daca este intramamar, sau daca este periolar. In cazul in care este periareolar se poate ridica sanul prin aceeasi incizie…


4. Ce forma ar putea avea implantul mamar?

Implantul poate sa fie o forma rotunda sau poate sa fie o forma anatomica. Sunt placute la palpare, destul de moi si au un aspect natural. Implante anatomice nu sunt potrivite pentru orice pacienta. Indicatia este cea mai importanta. Pentru o pacienta tanara care nu are o glanda mamara ptoza(cazuta), care n-a nascut care are doar o hipotrofie mamara, ce nu se poate rezolva nici cu produse hormonale nici cu sport, indicatia este un implant rotund. Un san tanar este un san rotund care are atat un contur superior cat si unul inferior.


5. Care este marimea implantului mamar care mi se potriveste?

Marimea implantului se stabileste numai dupa masuratori. Cel mai important lucru intr-o operatie de chirurgie estetica este obtinerea unui aspect cat mai natural din toate punctele de vedere: atat vizual cat si la palpare. Dupa efectuarea masuratorilor se stabileste tipul de implant potrivit. Foarte importanta este dorinta pacientei astfel incat ea sa se adapteze usor dupa operatie cu sanul ales. Pentru inceput sanul este usor ridicat, deci implantul ramane usor ridicat dar in urmatoarele trei luni coboara cam 2, 3 cm. Pentru ca pacientele sa-si formeze o imagine cat mai aproape de cea reala dupa opratia de implant mamar, se folosesc sizerele Sizere-ele sunt exterioare se aplica sub sutien sau sub conformator. In acest fel se stabileste marimea implantului. Ca este un 260, ca este un 310, ca este un 265 este foarte important ca aspectul sa fie cat mai natural si cat mai decent.


6. Care sunt indicatiile post-operatorii?

Este vorba de o operatie, ceea ce implica toate riscurile ce apar legate de operatie. Pot sa apara sangerari, poate sa apara un risc minim al anesteziei, poate sa apara o reactie alergica la un produs care nu a fost testata anterior. Pe de alta parte un hematom mic, care nu este vizibil la inceput se poate infecta. Acest lucru se rezolva chirurgical.
Pentru a evita aceste probleme nedorite pacientele sunt urmarite post operator, prin luarea temperaturii dimineata si seara timp de 5 zile precum si prin masuratori zilnice ceea ce permite depistarea oricaror probleme.
O alta complicatie majora este contractura capsulara. Este o complicatie tardiva, dar poate sa apara la orice tip de implant. Implantul este un corp strain pentru organism, iar acesta are tendinta ori de a-l rejecta ori de a-l incorpora. In cel din urma caz organismul genereaza o capsula fibroasa in jurul implantului, capsula ce are tendinta de a se strange in timp. Strangandu-se, este normal ca acest implant intr-un spatiu mult mai mic sa ia forme nefiresti. Contracturile pot fi de gradul 1-2-3-4. Contracturile 1-2 se rezolva prin masaj. Contracturile 3-4 trebuie sanctionate chirurgical.

Care sunt cele mai performante implante mamare?

Unde poate fi localizata incizia pentru introducerea implantului mamar?

Unde poate fi pozitionat implantul mamar?

Ce forma ar putea avea implantul mamar?

Care este marimea implantului mamar care mi se potriveste?

Care sunt indicatiile post-operatorii?

Ce complicati pot sa apara in urma operatiei de implant mamar?